Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van externe websites naar jouw eigen website. Het zijn belangrijke indicaties voor zoekmachines om te beoordelen hoe autoritair en betrouwbaar jouw website is. Een effectieve backlink-strategie draagt bij aan de vindbaarheid in zoekmachines als Google, en dus is het vandaag de dag een veelgebruikte methode om de online aanwezigheid en het verkeer naar je site te vergroten. 

Goede backlinks komen van kwalitatieve, relevante bronnen en kunnen de reputatie van je website aanzienlijk verhogen, waardoor je hoger scoort in de zoekresultaten en meer bezoekers aantrekt. Het is daarom van belang om te begrijpen hoe je waardevolle backlinks kunt verkrijgen en hoe je een duurzame linkbuildingstrategie kunt opbouwen.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Zoekmachines hechten ontzettend veel waarde aan de aanwezigheid van backlinks. Het is tegenwoordig zelfs een van de drie belangrijkste factoren voor Google bij het scoren van websites. Backlinks fungeren als referenties van vertrouwen en kwaliteit van andere websites. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe groter de kans dat zoekmachines de site zien als een autoriteit binnen zijn vakgebied. Dit leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten, wat essentieel is voor het aantrekken van meer bezoekers. Daarnaast helpen backlinks zoekmachines bij het ontdekken en indexeren van nieuwe pagina’s, en dragen ze bij aan de algemene geloofwaardigheid en zichtbaarheid van je website. 

Waar voorheen veelal werd gekeken naar de hoeveelheid backlinks op een website, wordt vandaag de dag vooral beoordeeld op de kwaliteit ervan. De relevantie, kwaliteit en betrouwbaarheid van externe links zijn ontzettend belangrijk om te zorgen dat jouw website hoger scoort in Google. 

“Backlinks behoren volgens zoekmachines als Google tot de drie belangrijkste factoren voor het verhogen van de vindbaarheid van jouw website. Hecht dan ook waarde aan de strategie rondom backlinks.”

Ik wil linkbuilding!

Het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve backlinks

Binnen linkbuilding bestaat er een groot verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve backlinks. We lichten beide soorten backlinks toe zodat je een goed beeld krijgt van de verschillen: 

Kwalitatieve linkbuilding

Hoogwaardige linkbuilding betekent dat je focust op het verkrijgen van waardevolle en bovendien relevante backlinks voor je website. Het voordeel is dat deze links afkomstig zijn van betrouwbare en invloedrijke bronnen, vooral uit dezelfde branche, waardoor de eigen autoriteit van jouw website ook toe zal nemen. De links moeten wel op een logische manier geïntegreerd zijn in relevante content. Bij deze aanpak ligt de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

Kwantitatieve linkbuilding

Bij kwantitatieve linkbuilding ligt de focus op het aantal backlinks in plaats van de kwaliteit ervan. Deze methode wordt vaak als spam beschouwd en kan negatieve gevolgen hebben voor hoe zoekmachines je website beoordelen. Ondanks de mogelijkheid van snelle resultaten, brengt kwantitatieve linkbuilding aanzienlijke risico’s met zich mee en kan het je positie in de zoekresultaten negatief beïnvloeden.

Over het algemeen wordt aangenomen dat kwalitatieve linkbuilding een duurzamere en effectievere aanpak is. De reden hiervoor is dat het gericht is op het opbouwen van vertrouwen en autoriteit, zowel bij zoekmachines als bij bezoekers van je website.

Hoe zijn backlinks te verkrijgen?

Er zijn diverse manieren om backlinks te verkrijgen. Wanneer je de kwaliteit wilt garanderen en zeker wilt weten dat de backlinks werken, raden we aan om te kiezen voor een linkbuilding bureau. Zij beschikken namelijk over de juiste kennis en weten precies hoe zij kwalitatieve backlinks voor jouw website kunnen opbouwen. 

Heb je zelf enige ervaring met linkbuilding? Dan zijn er een aantal goed werkende methodes voor het opbouwen van backlinks. We noemen er een aantal: 

Outreach

Outreach verwijst naar een linkbuilding techniek waarin je actief op zoek gaat naar websites die wellicht geïnteresseerd zijn om naar jouw site en content te verwijzen. Bijvoorbeeld, als je een artikel hebt geschreven over dierenvoeding, is het een slimme zet om contact op te nemen met gerelateerde websites over dieren, om zo kwalitatieve backlinks te verkrijgen.

Instappen in broken linkbuilding

Broken linkbuilding wordt gezien als een bijzonder krachtige en doeltreffende strategie binnen linkbuilding. Het beste is om een SEO-tool te gebruiken om de website van een belangrijke speler in jouw branche te analyseren. Kijk of deze website kapotte links bevat, aangezien veel grote sites hier een aantal van hebben. Wanneer je ontdekt dat zo’n site linkt naar een inactieve pagina, identificeer je dit als een ‘broken link’. Het is dan jouw doel om een uitgebreid artikel te schrijven over een vergelijkbaar onderwerp en de site-eigenaar te contacteren met de suggestie om in plaats daarvan naar jouw artikel te linken.

Gastblogs of product testing

Door gastartikelen te schrijven of aan product testing te doen voor andere websites in jouw branche, kun je waardevolle backlinks creëren. Deze strategie draait om het delen van jouw expertise op andere relevante platforms, wat niet alleen zorgt voor backlinks maar ook je autoriteit en zichtbaarheid binnen de branche vergroot.

Links kopen of ruilen

Het uitwisselen of aankopen van links wordt officieel niet door Google aanbevolen, maar toch kiezen veel websites die hun vindbaarheid willen vergroten voor deze tactiek. Het houdt in dat je links koopt of ruilt bij specifieke websites die backlinks aanbieden.

Onderhoud de backlinks

Het krijgen van backlinks is stap 1. Nu is het zaak om deze ook te behouden. Het kan namelijk heel goed voorkomen dat backlinks na verloop van tijd worden verwijderd, doordat externe websites de link eruit halen of wellicht de betreffende pagina verwijderen. Let daarnaast ook op de aanwezigheid van toxic backlinks. Dit zijn backlinks die je profiel negatief kunnen beïnvloeden. De links die je krijgt van externe websites heb je namelijk niet altijd in de gaten, aangezien iedereen naar jou kan linken. Zonder dat je hier wellicht erg in hebt. 

Het is goed om de backlinks naar je website zo nu en dan door te nemen. Er zijn hiervoor diverse gratis programma’s die deze voor je op een rij zetten. Denk aan: Moz Open Site Explorer, SEMRUSH en Ahrefs.

Zelf backlinks verzamelen of uitbesteden?

Natuurlijk is het mogelijk om zelf backlinks te verzamelen. De praktijk leert ons echter dat dit een tijdrovende klus kan zijn waarbij kennis van SEO en een goed netwerk essentieel zijn. Je moet relevante en kwalitatieve sites identificeren, contacten leggen en onderhouden, en voortdurend de kwaliteit en effectiviteit van je backlinks monitoren. Uitbesteden aan professionals kan daarom een efficiënte oplossing zijn.

Bij Linkbuildenuitbesteden.nl beschikken wij over de expertise en juiste tools om effectieve backlink strategieën te implementeren en te onderhouden. Dit bespaart je uiteindelijk veel tijd en levert in potentie betere resultaten op.

Onze Linkbuilding Pakketten

Wanneer je in je linkportfolio gaat investeren om je zoekpositie te verbeteren, is het belangrijk dat je daarvoor de juiste partner vindt.

Zilver

€95 

p/m

MEEST GEKOZEN – Krachtig pakket voor een klein budget. Goed voor lage concurrentie zoektermen.

 • 25+ homepage links
 • 12+ startpagina links
 • 1 link bij een artikel
 • Inhoudelijk artikel
 • In-content links
 • Spreadsheet overzicht
 • Totaal 38 Links p/j
 • Gratis samengesteld

Goud

€245 

p/m

Hier begint het pas echt. Medium-concurrentie zoektermen brengen wij omhoog.

 • 65+ homepage links
 • 25+ startpagina links
 • 2 links bij een artikel
 • Inhoudelijk artikel
 • In-content links
 • Spreadsheet overzicht
 • Totaal 92 Links p/j
 • Gratis samengesteld

Platinum

€495 

p/m

Dit is een echt POWERpakket, voor meerdere medium tot high-concurrentie zoektermen.

 • 160+ homepage links
 • 65+ startpagina links
 • 12 Inhoudelijke artikels
 • 24 In-content links
 • Spreadsheet overzicht
 • Totaal 253 Links p/j
 • Gratis samengesteld